Risicofactoren

Een herseninfarct is te herleiden tot een vaatziekte. Net zoals andere hart- en vaatziektes - zoals hartinfarct en perifeer vaatlijden - zijn er verschillende risicofactoren die de kans op het krijgen van een herseninfarct verhogen.

Hoge bloeddruk

Het is al lang gekend dat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziektes verhoogt. Een bovendruk (systolische bloeddruk) die gedurende een belangrijk deel van de dag hoger is dan 140 of een onderdruk (diastolische bloeddruk) die vaak hoger is dan 90 geeft een verhoogd risico op herseninfarct.

Suikerziekte

Diabetes mellitus of suikerziekte is de ziekte waarbij er een te hoog suikergehalte in het bloed is. Dit leidt tot schade in de wand van de bloedvaten en is een risicofactor op hart- en vaatziekten zoals een herseninfarct.

Hoge cholesterol

Hypercholesterolemie of een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed leidt tot een verhoogd risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Er bestaan verschillende soorten cholesterol: de zogenaamde "goede" cholesterol of HDL beschermt tegen vaatziektes, terwijl de "slechte" cholesterol of LDL het risico verhoogt.

Zwaarlijvigheid

Een hoge BMI (Body Mass Index) en vooral een grote buikomtrek (meer dan 102cm voor mannen of meer dan 88cm voor vrouwen) geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziektes.

Zittende levensstijl

Een sedentaire of zittende levensstijl verhoogt het risico op onder andere hoge bloeddruk, hoge cholesterol, zwaarlijvigheid, suikerziekte en bijgevolg ook op hart- en vaatziekten zoals een herseninfarct.

Roken

Roken is bijzonder ongezond: het is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in de westerse wereld en veroorzaakt een heel gamma aan dodelijk ziektes, zoals verschillende soorten kanker, emfyseem, COPD en hart- en vaatziekten, waaronder herseninfarct.

Dieet

Een dieet met veel vetten en overmatig alcohol gebruik (meer dan 2 glazen per dag) verhoogd het risico op herseninfarct.

Vaatafwijkingen

Een arterioveneuze malformatie is een ontwikkelingsstoornis van de bloedvaten. Normaal wordt zuurstofrijk bloed aangebracht via de slagaders. De slagaders vormen haarvaten waar de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels plaatsvindt. Haarvaten vormen samen aders die het zuurstofarme bloed met afvalstoffen wegvoert van het orgaan.

Bij een arterioveneuze malformatie gaan de slagaders soms rechtstreeks over in de aders zonder tussenliggende haarvaten. Het gevolg is een sterk verhoogd risico op bloedingen. Indien deze afwijking in de hersenen voorkomt is er een verhoogde kans op hersenbloedingen.

Een aneurysma is een plaatselijke verzwakking van een slagader waardoor de slagader als het ware een ballon vormt met een dunne wand. Een aneurysma heeft een verhoogde kans op scheuren met een bloeding tot gevolg.

Andere factoren

Ouderdom, het mannelijke geslacht, etnische afkomst (Aziaten en zwarten hebben een hoger risico) en familiale voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten verhogen allemaal de kans op het krijgen van een herseninfarct.